Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ροταριανός με δύναμη ψυχής

Σημαντικό κεφαλαίο στην μέχρι τώρα ροταριανή ιστορία αποτελεί η ανακήρυξη του Λάμπρου Παρασκευά, ιδρυτή και πρώην προέδρου του Συλλόγου «Μάγνητες τυφλοί», σε μέλος του Ροταριανού Ομίλου Βόλου, που πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, τη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του νέου προέδρου Νίκου Σοφιάδη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί καινοτομία και σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε όλες της εκφάνσεις του κοινωνικού βίου, με τη ροταριανή οικογένεια να υποδέχεται πανηγυρικά το νέο, επίλεκτο μέλος της.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι Ροταριανοί υποδέχτηκαν με κάθε επισημότητα το νέο μέλος του ομίλου πριν από λίγες μέρες, μετά από πρόταση και πρωτοβουλία του Νίκου Σοφιάδη, ο οποίος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι για πρώτη φορά μεταφράστηκε σε γραφή Braille το καταστατικό του Ροταριανού Ομίλου Βόλου και ο εσωτερικός κανονισμός, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης.

Ο Λάμπρος Παρασκευάς είχε βραβευτεί, σημειωτέον και παλιότερα από τον Ροταριανό Όμιλο για την έντονη κοινωνική του δράση και την προσφορά του, ενώ όπως υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Βόλου, ανοίγει ένα καινούργιο, πολύ σημαντικό κεφάλαιο. «Ας μην ξεχνάμε ότι το Ρόταρυ, πέρα από τη φιλία και τη συναδέλφωση, είναι βασικά ένας ανθρωπιστικός σύλλογος, οπότε οι ευπαθείς ομάδες είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, είτε βρίσκονται στις υπό ανάπτυξη χώρες, είτε στις ανεπτυγμένες», σημείωσε ο ίδιος.

Προτεραιότητα του νέου προέδρου, εξάλλου, είναι «η καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών, η συναδέλφωση, η βοήθεια στον συνάνθρωπο, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και ευρύτερα, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, και κυρίως η άρση προκαταλήψεων του παρελθόντος, δεδομένου ότι ο Ρόταρυ είναι ένας όμιλος που έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του», υπογραμμίζει ο Νίκος Σοφιάδης. Παράλληλα ο ίδιος προσθέτει ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί στο ευρύ κοινό και παράλληλα αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να δώσουμε χέρι βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη».

Κλείνοντας, ο ίδιος επισημαίνει ότι «έχουμε ανοιχτά αυτιά και μάτια για να αφουγκραζόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας, με ανοιχτή αντίληψη και ορίζοντες όσον αφορά προκαταλήψεις και είμαστε με ανοιχτές αγκαλιές και ανοιχτές πόρτες για όλους».

Κοινωνική δραστηριότητα

Ο Λάμπρος Παρασκευάς, από την πλευρά του, εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ικανοποίησή του για την εισδοχή του στους κόλπους του Ρόταρυ, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι οι αρχές και αξίες που πρεσβεύει, συνάδουν με τις δικές του θέσεις, απόψεις και στάση ζωής γενικότερα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου απαρτίζεται από ανθρώπους που με ξέρουν, τους ξέρω πολλά χρόνια και οι σκοποί του είναι τέτοιοι, που εκφράζουν και την ιδέα τη δική μας, ως σωματείο τυφλών. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε σε όποιον μπορούμε, και όποιον χρειάζεται βοήθεια, οπότε ολοκληρώνοντας τη θητεία μου στο Σωματείο «Μάγνητες τυφλοί», ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου είναι ένας άλλος φορέας που θα μπορέσω να συνεχίσω αυτό που ξέρω να κάνω, να προσφέρω, δηλαδή, μέσα από τη συλλογικότητα».

Η έκφραση τιμής προς το πρόσωπό του δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχε και κατά το παρελθόν επαφές με το Ρόταρυ και παράλληλα τον συνδέει γνωριμία και φιλία ετών με τον νέο πρόεδρο Νίκο Σοφιάδη.

Οι αξίες ζωής που αποτελούν καθημερινό μότο και ορόσημο για τον Λάμπρο Παρασκευά, συνοψίζονται στη φράση «να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου». Μετά από μια μακρά και γόνιμη θητεία ως ιδρυτής και πρόεδρος του Σωματείου «Μάγνητες τυφλοί», επεκτείνει πλέον το προσωπικό πεδίο δράσης και προσφοράς ως μέλος του Ροταριανού Ομίλου Βόλου, έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, που αναζητούν ισότιμη θέση και συμμετοχή στο κοινωνικό πεδίο.

Ενεργό μέλος

Ο Λάμπρος Παρασκευάς ασχολείται με τα κοινά από το 1982. Υπήρξε εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΤΒΑ και ιδρυτής των: Σωματείων Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Νομού Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί», του Αθλητικού Σωματείου ΑΜΕΑ Νομού Μαγνησίας «ΑΣΑΜ Πειρατές», του πολιτιστικού σωματείου «Πρωτεύς» και πρόσφατα της «Ακαδημίας Ζωής». Υπήρξε πρόεδρος στους «Μάγνητες Τυφλούς» για 8 χρόνια, είναι ως και σήμερα μέλος του κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Ελλάδος (ΕΟΤ), εκπρόσωπος στην Εθνική Συνομοσπονδία Αμεα Ελλάδος (ΕΣΑΜΕΑ) και από το 2009 μέλος του ICVI (Παγκόσμιος οργανισμός Ειδικής Αγωγής). Λάτρης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μετέγραψε 183 αρχαία συγγράμματα, και όχι μόνο, στη γραφή Braille, τα οποία βρίσκονται ως και σήμερα διαθέσιμα στη βιβλιοθήκη του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί», ενώ βραβεύτηκε από το Ρόταρυ.

Τομείς στόχευσης του Ρόταρυ
magnifiercross