Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ιστορία του Βόλου

ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΛΟΥ
Έτος ιδρύσεως 1938
Ο Βόλος και η Περιοχή του
Μύθοι-Θρύλοι-Παραδόσεις-Ιστορία
(Γράφει ο Χρήστος Απ.Βαβύλης)
Β Ο Λ Ο Σ

Βόλος.Η όμορφη Πολιτεία.Χτισμένη στους πρόποδες του πιό όμορφου Ελλαδίτικου Βουνού,του βουνού βουνών καμάρι,κατά τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη.του χιλιοτραγουδισμένου Πηλίου.
Χτισμένος στο μυχό του όμορου Παγασητικού Κόλπου,που είναι πλασμένος περίτεχνα. Και καθώς όλο ανοίγει άγκαλές και στρογγυλεύει και παίρνει τα σχήματα μιάς φανταστικής δαντέλας,δείχνει τους δρόμους της θάλασσας, κεντρίζει ανελέητα την ψυχή και θερμαίνει τον πόθο για ανοιχτούς ορίζοντες.
Έτσι δά σε πολύ μακρινούς καιρούς,την ίδια θάλασσα αγναντεύοντας και οι Αργοναύτες κάθησαν και πελέκησαν με τη βοήθεια της πάνσοφης θεάς Αθηνάς,του Δία τη θυγατέρα,τα ευωδιασμένα ξύλα του Πηλίου καί σκάρωσαν την Αργώ,το καράβι που θα τους έφερνε με Αρχηγό το Ιάσονα στην πολυπόθητη χώρα της μακρινής Κολχίδας για να φέρει στην Ιωλκό το χρυσόμαλλο δέρας.
Ο Βόλος, όπως όλες σχεδόν οι Ελληνικές πολιτείες,έτσι και αυτή είναι αξεχώριστα δεμένη με προαιώνια ιστορικά περιστατικά.Σε κάθε βήμα υπάρχουν τόποι,ονομαστά μνημεία,πέτρες πού σου ξυπνούν κοπαδιαστές τις πανάρχαιες μνήμες.
Εδώ κοντά,δεξιά και αριστερά,είδαν το φώς του ήλιου από αιώνες οι αρχαίες πολιτείες της Ίωλκού,των Παγασών,της Δημητριάδος.Η μικρή πεδινή έκταση που βρίσκεται κοντά στο μυχό του Παγασητικού κόλπου (πέντε μόλις χιλιόμετρα πλάτος και οκτώ χιλιόμετρα βάθος) είναι η κοιτίδα μιάς θελκτικής ιστορίας Πέντε χιλιάδων ετών.Σχηματισμένη αυτή η γόνιμη πεδινή έκταση από τις προσχώσεις τριών μεγάλων χειμάρων,που ως τα σήμερα τη διασχίζουν,αρχίζει ευθύς κάτω από τις κατάφυτες πλαγιές του Πηλίου και απλώνεται ως τις απέναντι μικρές και άγονες λοφοσειρές που την απομονώνουν από την πλούσια Θεσσαλική ένδοχώρα.Αυτού αναδείχτηκαν με τη σειρά εστίες του πιό μακρινού πολιτισμού που άνθησε στη χώρα μας,πόλεις ονομαστές από την παράδοση και μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Όλα αυτά τα παλιά και τα σπουδαία τα διαδέχτηκε τώρα ο σημερινός Βόλος η παλιά και η καινούργια πολιτεία..
Πριν χτιστεί η σημερινή όμορφη Πολιτεία του Βόλου,υπήρχε στη Βυζαντινή εποχή και στην τουρκοκρατρία (το Φρούριο),λόφος των Αγίων Θεοδώρων στη σημερινή συνοικία Παλιά και γυρω από αυτό αποθήκες και εμπορικά καταστήματα και μαγαζιά..Όπως είναι μαρτυρημένο από γραπτές πηγές,η σημερινή πρωτεύουσα της Μαγνησίας,από τον 140ν μ.Χ. δε λέγονταν Βόλος αλλά Γόλος
Οι τούρκοι όμως πιό ύστερα στα έγγραφα τους την την ονόμαζαν «Γκόλο»,
το ίδιο και οι Πηλιορείτες,όπως μαρτυρούν πολλά έγγραφα..
Αντίθετα οι ξένοι και κυρίως οι Βενετσιάνοι γράφανε "VOLO" και φαίνεται και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αυτήν την ονομασία προτιμούσε.

Για τούτο και οι λόγιοι κατά τον 19 ον αιώνα έγραφαν «Βώλος» αντί «Βόλος»,ετυμολογώντας το τοπωνύμιο από το «Βώλος» (κομμάτι γης).Με το όνομα «Βόλος» ήταν γνωστή τότε η σημερινή παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου ,όπου εκείνον τον καιρό κατοικούσαν λίγοι ψαράδες,που ψάρευαν και τροφοδοτούσαν με το εμπόρευμα τους,την Ιωλκό,το Πήλιο και το εσωτερικό της Θεσσαλίας.Τό όνομα « Βόλος» σημαίνει στην ελληνική γλώσσα ρίξιμο «πεζόβολου» και ψάρεμα,εκφράζει δε χαρακτηριστικότερα ότι και σήμερα γίνεται στην παραλία και στον κυματοθραύστη με τους ερασιτέχνες ψαράδες..
Φυσική πύλη του Βόλου,τότε,αλλά και σήμερα είναι το λιμάνι του,που είναι από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα της Ελλάδος.
Στο λιμάνι αυτό που άλλοτε ήταν η μοναδική διέξοδος των εμπορευμάτων προς τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία χρωστάει ο Βόλος εκείνης της εποχής τη μεγάλη του ανάπτυξη και οικονομική άνθηση..
Αλλά και το λιμάνι του Βόλου έχει και αυτό τη δική του ιστορία.Ο κεντρικός προβλήτας,εκεί που σήμερα αράζουν τα υδροπτέρυγα (ιπτάμενα δελφίνια) και τα καράβια για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, διαπλατύνθηκε από το 1926-1931 και επισκευάστηκε στα μεταπολεμικά χρόνια 1947-1950. Γραφικότατος είναι και κυματοθραύστης στα ανατολικά του λιμανιού,ξεκινάει από του Παπαστράτου και τελειώνει στο Φανάρι απέναντι από τα Πευκάκια,έχει μήκος 1.000 μέτρα και κατασκευάστηκε ανάμεσα στα 1903-1912.Με το πέρασμα του χρόνου έγιναν πολλά και στην παραλία και στο λιμάνι του Βόλου..Ολα άλλαξαν και καθημερινά αλλάζουν όψη..

Σήμερα ο Βόλος έχει μιά από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδος.Στο λιμάνι του,λοιπόν,κατά κύριο λόγο χρωστάει ο Βόλος την αλματώδη ανάπτυξη.Στα 1938,τότε που άρχισε η διαδικασία για την ίδρυση του Ροταριανού Ομίλου,ο Βόλος είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της ακμής του.Τότε τα γραφικά χωριά του Πηλίου γνώρισαν ημέρες «δόξης» και ακμής και χιλιάδες οι ξένοι επισκέπτονταν τα τουριστικά θέρετρα,κάτι που συνεχίζεται και στις μέρες μας.Ο Βόλος από τον καιρό της τουρκοκρατίας είχε αξιόλογη εμπορική κίνηση και ανάπτυξη.Αυτό μαρτυράει και το γεγονός πως ο εμπορικός σύλλογος του Βόλου είναι από τους αρχαιότερους της Ελλάδος,ιδρύθηκε το 1897.
Την εποχή,τον Ιανουάριο του 1938,που άρχισε η διαδικασία για την ίδρυση του Ροταριανού Ομίλου,από τον αείμνηστο προπρόεδρο Σπήλιο Αγαπητό,στο Βόλο και στην περιοχή του λειτουργούσαν πολλές μεγάλες και
μικρές βιομηχανίες και καπνομάγαζα.

Όπως η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου με μεγάλο εργατικό δυναμικό.Είναι η βιομηχανία που έσωσε κυριολεκτικά τουυς κατοίκους της περιοχής κατά τους δύσκολους χρόνους της γερμανοϊταλικής κατοχής.Ακόμα τα εργοστάσια Γκλαβάνη,Σταματόπουλου, Αξελού ,Παπαγεωργίου και Μουρτζούκου.. .
Αλλά μεγάλη συμβολή είχαν τα καπνομάγαζα με τις μεγάλες καπναποθήκες και τις χιλιάδες εργάτριες,όπως,του Παπαστράτου,σήμερα στεγάζεται η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Παιδαγωγικά τμήματα,του Παναγιωτόπουλου, του Αλαμανή,του Σπήρερ,που σήμερα φιλοξενεί πνευματικά και πολιτιστικά τμήματα του Δήμου Βόλου και η περίφημη «Κίτρινη αποθήκη» γνωστό κολαστήριο φυλακή των αρχών κατοχής..
Ολες αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες,οικονομικές και πολιτιστικές,βοήθησαν όλους εκείνους τους πρωτοπόρους συμπολίτες μας,στην ίδρυση του Ροταριανού Ομίλου Βόλου..

Ετσι ο Βόλος με τις ευνοϊκές συνθήκες και με το εκλεκτό ανθρώπινο δυναμικό του είχε πρόσφορο έςδαφος για την ίδρυση Ροταριανού Ομίλου, Στην πρωτοβουλία του αείμνηστου Σπήλιου Αγαπητού ,ανταποκρίθη-ναν εκλεκτοί Βολιώτες,βιομήχανοι,επιχειρηματίες,γιατροί,έμποροι,δικηγόροι, μηχανικοί,διευθυντές τραπεζών και δημοσιογράφοι.Ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο αείμνηστος Τάκης Οικονομάκης,απο τους πρώτους ροταριανους του ομίλου μας,Διευθυντής της εφημερίδος Θεσσαλία,που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944,για τα πατριωτικά άρθρα που δημοσίευε στην εφημερίδα...

Είναι γεγονός ότι τα μεγάλα λιμάνια της χώρας τότε είχαν πρόσφορι έδαφος για την ίδρυση ης καινοφανούς διεθνούς κινήσεως του Ρόταρυ,.Αυτό διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι οι τρείς πρώτοι,μετά τον όμιλο των Αθηνών,ροταριανοί όμιλοι ιδρύθηκαν στις πόλεις που ήταν και λιμάνια,όπως στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα το 1934 και στο Βόλο το 1938...

Φίλοι μου θα κλείσω τούτο το σύντομο αφιέρωμα στην όμορφη πολιτεία του Βόλου με ένα χαρακτηριστικό ποίημα-τραγούδι,που έγρψε ο Βολιώτης Δάσκαλος Ηλίας Κώτσης...

Ο ΒΟΛΟΣ

Πανώρια πολιτεία Νεράιδα του γιαλού

Νυφούλα ζηλεμένη του Παγασητικού

Σε χρυσοστεφανώνει του Πήλιου η ομορφιά

Κρινόλευκο το κύκα ανθεί στην αμουδιά.
Κι ό ήλιος χρυσαφένιος αυγούλες δειλινά

Σε ντύνει με πορφύρες χρυσόσκονη σκορπά.

Κρυστάλλινο ανθογιάλι ο Παγασητρικός

Γεμίζει μενεξέδες στου δειλινού το φώς.

Κι ατίμητα στολίδια του Πήλιου τα χωριά

Με τ'ασπρα τους τα σπίτια τα γάργαρα νερά.

Τομείς στόχευσης του Ρόταρυ
magnifiercross